We beginnen bij de verplichte testen: FIV en FeLV

Iedere Cattery die is aangesloten bij een rasvereniging én die wil fokken met een poes... is verplicht zijn/haar kat te laten testen op FIV en FeLV.

FIV en FeLV zijn virussen.

FeLV (staat voor Feline Leukemie Virus) is een ziekte met een dodelijke afloop. Meestal geeft het virus vooral een aantasting van het afweersysteem, en soms zien we leukemie (tumoren van de witte bloedcellen in het bloed) ontstaan. Gelukkig komt dit virus steeds minder voor. Dit is te danken aan het feit dat er veel vaker getest wordt op het virus voordat er gefokt wordt met de dieren.

FIV (staat voor Feline immunodeficiëntievirus) is een virus dat kattenaids veroorzaakt. Dit virus maakt het afweersysteem kapot. FIV kan alleen bij de kat AIDS veroorzaken, en is dus niet gevaarlijk voor de mens. KattenAIDS is helaas niet te genezen.

 

HCM en PKD

HCM (staat voor: Hypertrofische cardiomyopathie). HCM is een van de meest voorkomende aandoening bij de kat. HCM is een hart aandoening. Alle katten kunnen HCM krijgen. HCM kan worden doorgegeven door de vader en/of de moeder van de kittens. Maar HCM kan ook plotseling ontstaan. Er is dan ook geen 100% garantie dat een kat die doormiddel  van een echo is getest op HCM dit inderdaad niet heeft en vererft. Het is een momentopname. Een kat die ingezet wordt voor de fok, zal dan ook regelmatig via echo getest moeten worden op HCM.

Een HCM test kan het beste gedaan worden op een leeftijd vanaf 12 maanden.


PKD (staat voor: Polycystic Kidney Disease). PKD is een ziekte van de nier(en). PKD is een erfelijke ziekte, die van ouder op nakomeling wordt overgebracht. Er is maar één ziek ouderdier nodig om de ziekte over te dragen.

Een PKD test kan gedaan worden op een leeftijd vanaf 6 maanden en is éénmalig.

Zijn de ouders en grootouders van het kitten negatief getest dan kunt u ervan uit gaan dat het kitten vrij is van PKD.


DNA getest:
Over het algemeen kan je echt wel zeggen: HCM testen via DNA voldoen niet! Alleen bij de Ragdoll en de Maine Coon is er een gen bekend die kan leiden tot HCM. De DNA test voor het ene ras is zinloos om te gebruiken bij een ander ras.
 
Bij de mens zijn meer dan 130 verschillende mutaties bekend die bijdragen aan de vorming van HCM. Het is dus waarschijnlijk dat ook bij de kat veel meer mutaties zijn dan nu bekend is. Het kan ook zo zijn, dat bij ieder ras een andere mutatie de oorzaak is van HCM. Zolang we van elk ras niet exact weten welke gen-beschadiging verantwoordelijk is voor de HCM in dit ras, kunnen we geen DNA test doen.

Mijn eigen dierenarts kan ook een HCM echo maken!
Dat kan... als je dierenarts op de lijst van de specialisten vermeld staat. De HCM test moet uitgevoerd worden door erkende specialisten, met de juiste apparatuur en die de uitslagen van de echo op de juiste manier kunnen interpreteren. Ook al is je eigen dierenarts dan wellicht dichter in de buurt of goedkoper... je wilt een HCM uitslag die klopt.